Jalkapallon MM-lopputurnauksessa pelataan alkusarjojen toisen kierroksen viimeistä puolikasta. Blogikirjoitussarjani ensimmäisen osan, jossa kerron myös hieman tarkemmin tarkkailuni alla olevasta muutamasta NLP:n metaohjelmasta, voit lukea täältä. Toisen osan taas voit lukea täältä ja kolmannen osan täältä. Nyt tarkastelun alla on siis lohkot E-H.
Kirjoitussarjani kahdessa ensimmäisessä osassa esitin ennustukseni alkulohkojen jatkoon menijöistä, ihan vain lohkojen ensimmäisten otteluiden perusteella. Nyt kun toinen kierros on pelattu loppuun onkin mielenkiintoista tarkastella kuinka ensimmäiset ennusteeni ovat toteutumassa.
Alla toisen kierroksen ottelutulokset ovat lihavoituna.
Lohko E:
Sveitsi – Ecuador, 2 – 1
Ranska – Honduras, 3 – 0
Sveitsi – Ranska, 2 – 5
Honduras – Ecuador, 1 – 2
Ranska otti jälleen vakuuttavan voiton, tällä kertaa Sveitsistä. Ranskalla on selvästi hyvä henki päällä. Joukkue toteuttaa pelisysteemiä, joka sisältää sopivassa määrin vaihtoehtoja. Fokus on otteluiden voittamisessa ja ote proaktiivinen, maustettuna sopivalla määrällä reaktiivisuutta. Tuolla tavalla pelatessaan Ranska on vaikea vastustaja mille tahansa joukkueelle.
Ei Sveitsin pelikään toisaalta aivan niin huonoa ollut kuin mitä lopputulos antaa ymmärtää. Sveitsi olisi vastaavalla esityksellä varmasti voittanut monta muuta maata turnauksessa. Mutta ei Ranskaa. Sveitsi oli kyllä proaktiivinen, mutta sen pelisysteemistä (ja pelaajien taidoista?) ei vain tuntunut löytyvät sitä vaihtoehtoa, jolla ottelu olisi voitu voittaa. Sveitsi osoitti toisaalta hyvää stressivastetta taistelemalla loppuun asti ja kaunistelemalla lukemia lopun kahdella maalilla.
Hondurasin ja Ecuadorin ottelu taasen edusti NHL-tyylistä jalkapalloa: pitkä päätyyn ja perään.
Molemmat joukkueet pelasivat varsin proaktiivisesti, mutta pelitaidollisesti ja pelitaktisesti ottelu ei tarjonnut mitään mieleenpainuvaa. Pelaajien fokus tuntui olevan enimmäkseen vastustajan pelin rikkomisessa, mutta maalit sinällään olivat hienoja suorituksia.
Uskon edelleenkin, että jatkoon menevät Ranska ja Sveitsi.
Lohko F:
Argentiina – Bosnia-Hertsegovina, 2 – 1
Iran – Nigeria, 0 – 0
Argentiina – Iran, 1 – 0
Nigeria – Bosnia-Hertsegovina, 1 – 0
Iran keskittyi pääasiassa oman maalinsa puolustamiseen koko joukkueen voimin. Tähän ei Argentiina löytänyt ensimmäisellä puoliajalla minkäänlaista lääkettä, pitäen yllä varsin verkkaista tempoa. Toisella puoliajalla Argentiina osoitti kykyä vaihtoehtoihin muuttamalla hieman hyökkäyskuvioitaan ja pyrkien nyt enemmän myös keskeltä kohti Iranin maalia. Tämä tosin aukaisi myös Iranille enemmän mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin.
Argentiina osoitti hyvää stressivastetta keskittyen koko ajan pelin voittamiseen. Lopulta Messi tekikin sen, mitä Argentiinan kansa häneltä odotti ja latasi vasurillaan komean maalin. Iran osoitti myös taktista kypsyyttä pitäytyen tiukasti omissa prosesseissaan, maustaen niitä kuitenkin silloin tällöin muutamilla vaihtoehdoilla.
Bosnia-Hertsegovina oli yllättävän passiivinen ottaen huomioon, että tappio ottelussa merkitsi jatkopaikan karkaamista käsistä. B-H piti sitkeästi kiinni varovaisesta pelityylistään vaikka Nigeriakaan ei pelannut mitenkään erityisen proaktiivisesti. Nigeria oli juuri tarvittavan verran aktiivisempi ja halusi voittoa juuri 1-0 –lukemien verran.
Argentiina varmisti jo jatkopaikkansa ja Nigeriakin on jo melko varma jatkoon menijä. Ensimmäisen kierroksen perusteella tekemäni ennusteeni Bosnia-Hertsegovinan jatkoon pääsystä siis meni pieleen.
Lohko G:
Saksa – Portugali, 4 – 0
Ghana – USA, 1 – 2
Saksa – Ghana, 2 – 2
USA – Portugali, 2 – 2
Saksa luotti taas pelisysteemiinsä, joka toimikin varsin hyvin: Sopivasti vaihtoehtoja ja selkeä fokus maalintekoon ja voittoon. Ghanalla oli huima voitontahto ja afrikkalaisista joukkueista selkein pelisuunnitelma, jota pelaajat myös selvästi olivat halukkaita noudattamaan. Molemmilla joukkueilla oli myös hyvät stressivasteet, mistä kertoo myös vain yksi, aivan lopussa annettu, varoitus. Kaiken kaikkiaan huima toinen puoliaika!
Ottaen huomioon kuinka tärkeää voitto olisi ollut Portugalille, se pelasi yllättävän passiivista jalkapalloa. Varsinkin johto-osuman jälkeen se tuntui tyytyvän tilanteeseen. USA sen sijaan noudatti nöyrästi pelisuunnitelmaansa, mikä tuottikin sille ensin tasoituksen sen päälle vielä 2 – 1 johdon. Ronaldon stressivaste purkautui aika ajoin turhautumisena.
Mikään ei ole vielä täysin selvää tässä lohkossa, joskin Saksa ja USA ovat edelleenkin vahvoilla.
Lohko H:
Algeria – Belgia, 1 – 2
Venäjä – Etelä-Korea, 1 – 1
Belgia – Venäjä, 1 – 0
Etelä-Korea – Algeria, 2 – 4
Belgia hyökkäsi varovasti ja Venäjä puolusti huolellisesti. Siinä tuon ottelun kuva tiivistettynä. Molemmilta joukkueilta puuttui proaktiivisuutta, mutta Belgian pelissä oli hieman enemmän viitteitä siitä, että heidän huomion suuntansa olisi ollut kohti ottelun voittamista. Samoin Belgialla oli sitten ehkä kuitenkin hieman enemmän vaihtoehtoja pelissään Venäjän pelatessa tiukemmin samalla tavalla alusta loppuun.
Algeria tuli toiseen otteluunsa aivan eri miehityksellä kuin ensimmäiseen. Ja tämä näkyi myös heidän pelissään. Nyt Algerialla oli aivan eri lento jaloissaan, huomion suunta hyvin voimakkaasti ottelun voittamisessa. Molemmat joukkueet pelasivat hyvin proaktiivisesti, mutta Algerian fyysisyys ja aivan erilainen pelisuunnitelma peittosi Etelä-Korean yritteliään, mutta vähemmän vaihtoehtoisia pelitapoja sisältäneen joukkueen.
Belgia on selvittänyt tiensä jo jatkoon, kuten alun perin ennustinkin, mutta toisesta jatkopaikasta käydään vielä taistelu. Toisen jatkoon ennustamani joukkueen, Venäjän, jatkoon pääsy edellyttää, että he opiskelevat Algerian uuden pelitavan sekä muuttavat oman pelitapansa proaktiivisemmaksi ja hyökkäävämmäksi.
Hannu Pirilä, henkinen valmentaja®