Tässä on osa 2 havainnoistani menossa olevien jalkapallon MM-kisojen alkusarjojen peleistä erään mentaalivalmennuksen – NLP:n metaohjelmien – näkökulmasta tarkasteltuna, sekä ennustukseni lohkojen E-H jatkoon menijöistä. Jos et ole vielä lukenut kirjoitukseni ensimmäistä osaa, suosittelen, että luet sen ensin (klikkaamalla edellä olevaa linkkiä), niin ymmärrät hieman mistä metaohjelmista puhun.
Tässä siis havaintoni ja ennustukseni alkusarjojen ensimmäisen kierroksen lopuista peleistä:
Lohko E:
Sveitsi – Ecuador, 2 – 1
Ranska – Honduras, 3 – 0
Valitettavasti minulta jäi Sveitsi – Ecuador –ottelun ensimmäinen puoliaika näkemättä, sillä olin tuolloin itsen treenaamassa ja tallentimeni ei jostain syystä ollut tallentanut kyseistä puoliaikaa. Toisen puoliajan perusteella totean kuitenkin seuraavaa:
Molemmat joukkueet pelasivat melko proaktiivisesti, mutta Sveitsi osoitti enemmän halua tavoitella maalintekoa. Ecuador tuntui pitäytyvän hieman tiukemmin sovitussa pelitavassa Sveitsin hakiessa hieman enemmän vaihtoehtoja hyökkäyksiinsä. Kovin luovaa ei kummankaan peli tosin ollut.
Ranskan ja Hondurasin pelissä molemmat joukkueet olivat varsin proaktiivisia, joskin Hondurasin proaktiivisuus kohdistui pääasiassa Ranskan pelin (ja pelaajien nilkkojen) rikkomiseen. Ranskan huomion suunta oli selkeästi kohti maalintekoa. Ranskalla oli myös osoittaa vaihtoehtoja hyökkäyskuvioissaan, Honduras pitäytyi tiukemmin omassa taktiikassaan ilman merkittäviä muutoksia.
Ecuador jäi minulle hieman arvoitukseksi vain toisen puoliajan esityksen perusteella, eikä Sveitsikään kyllä täysin vakuuttanut. Ennustan kuitenkin, että tästä lohkosta jatkopeleihin jatkavat Ranska ja Sveitsi.
Lohko F:
Argentiina – Bosnia-Hertsegovina, 2 – 1
Iran – Nigeria, 0 – 0
Argentiina oli ensimmäisellä puoliajalla hyvin passiivinen, joskaan ei sentään täysin reaktiivinen. Bosnia-Hertsegovina puolestaan osoitti enemmän proaktiivisuutta. Argentiinan muutokset miehityksessä ja pelitavassa heti toisen puoliajan alusta lähtien osoittivat joukkueen kyvyn luoda vaihtoehtoisia pelikuvioita. Tähän ei Bosnia-Hertsegovina kyennyt vastaamaan. Molemmat joukkueet olivat suuntautuneet voimakkaasti kohti maalintekoa.
Iranin ja Nigerian välinen ottelu oli tähänastisista otteluista kaikin puolin huonointa jalkapalloa. Iranilla oli tavallaan proaktiivisuutta, mutta kun taitotaso ei ole korkealla, pieni harkitsevuus olisi ollut paikallaan. Nigeria puolestaan yritti itsepäisesti pitää kiinni menetelmistään, jotka eivät toimineet – vaihtoehtoja olisi kaivattu. Se, mihin joukkueiden huomio tarkkaan ottaen oli suunnattu, jäi melko lailla epäselväksi.
Tästä lohkosta jatkoon menevät Argentiina ja Bosnia-Hertsegovina.
Lohko G:
Saksa – Portugali, 4 – 0
Ghana – USA, 1 – 2
Saksa oli erittäin proaktiivinen molempiin suuntiin, pelisuunnitelma sisälsi runsaasti vaihtoehtoja ja huomion suunta oli hyvin selkeästi kohti ottelun voittamista.
Portugali sen sijaan oli hämmästyttävän aseeton. Ennen kaikkea joukkueen stressivaste oli aivan liikaa tunnepuolella. Proaktiivisuus katosi eikä joukkue löytänyt vaihtoehtoja pelisuunnitelmaansa. Kun ottaa huomioon vielä jatkopeleistä poissa olevat pelaajat, Portugalilla on kova työ valmistautua jatko-otteluihin. Aikaa on toki monta päivää, mutta onnistuuko se?
Ghanan ja USA:n välinen ottelu jätti paljon kysymysmerkkejä. USA:n pikamaalin vuoksi USA lähti toteuttamaan hyvin toimivaa puolustusvoittoista taktiikkaa. Ghana osoitti kykyä hakea vaihtoehtoja peliinsä, mikä tuotti heille ottelun lopussa tasoituksen. Samoin teki myös USA lyhyeksi jääneen hetken ajan: tuloksena uudelleen johtoasema.
Onko USA oikeasti niin kykeneväinen vaihtoehtoihin tarpeen tullen kuin miltä näytti? Jos he kykenevät siihen ja Portugali ei saa rivejään kuntoon, niin jatkoon menee Saksan lisäksi yllättäen USA, sillä Ghana ei Saksaa voita, vaikka Portugalin vielä voisikin voittaa.
Lohko H:
Belgia – Algeria, 2 – 1
Venäjä – Etelä-Korea, 1 – 1
Jo toisen kerran minulle kävi tallentimen kanssa niin, että ottelun ensimmäinen puoliaika jäi tallentumatta. Toisen puoliajan perusteella kuitenkin Algerialta sekä Belgialta puuttui molemmilta melko lailla vaihtoehdot taktiikastaan. Belgia sai kuitenkin nostettua proaktiivisuuttaan loppua kohden, mikä toi heille lopulta voiton.
Algeriasta tuskin on jatkopaikan haastajaksi ja Belgiankin on syytä saada lisää vaihtoehtoja pelaamiseensa, mikäli aikoo mennä pitkälle turnauksessa.
Sekä Venäjä että Etelä-Korea pitäytyivät melko tarkkaan omissa pelisuunnitelmissaan. Venäjä kuitenkin osoitti kykyä vaihtoehtoihin Etelä-Korean maalin jälkeen muuttamalla peliään selvästi proaktiivisemmaksi. Tämä tuottikin hetimiten tasoittavan maalin. Muuten molempien joukkueiden peli oli jossain määrin reaktiivista ja varmistelevaa, osoittaen kuitenkin aina välillä tarvittavaa proaktiivistuutta.
Algeria on ilman muuta ulkona jatkopeleistä. Jatkopaikoista taistelevat siis Belgia, Venäjä ja Etelä-Korea, joista uskon lopun kaiken kuitenkin Belgian ja Venäjän menevän jatkoon.
Näin on Brasilian MM-jalkapallon alkulohkojen ensimmäinen kierros siis käsitelty kahdessa osassa. Nyt sitten vain suurella mielenkiinnolla seuraamaan miten hyvin ennustukseni pitävät kutinsa. Jatkoa siis seuraa…
Hannu Pirilä, henkinen valmentaja®