Epäonnistumisen pelko on yksi yleisimmistä peloista ihmisillä.
Toisaalta ei kyllä mikään ihme. Aika monella meistä on kokemuksia varhaiselta kouluiältämme, kun olemme esim. koulussa tunnilla vastanneet johonkin opettajan kysymykseen väärin ja muut oppilaat ovat nauraneet vastauksellemme.
Epäonnistumisen pelkoa on itse asiassa vahvistettu läpi kouluelämämme. Kokeissa opettajamme ovat korostaneet tekemiämme virheitämme, joskus oikein punakynällä! Mitä enemmän virhemerkintöjä, sitä huonompi arvosana. Virheet ovat siis huono asia.
”Meidät on kasvatettu ajattelemaan, että epäonnistuminen on pahasta. Mutta tosiasiassa epäonnistuminen on menestyksen kulmakivi.” -Dean Graziosi
Valitettavasti sama on monen kohdalla jatkunut myös työelämässä: Jos teet virheen, joudut pomon puhutteluun, pahimmillaan saat potkut.
Läpi elämämme meitä torutaan ja haukutaan tekemistämme virheistä enemmän kuin kehutaan onnistumisistamme.
Ei siis mikään ihme, jos opimme pelkäämään epäonnistumisia.
Epäonnistumisen pelko ei ole meille synnynnäistä
Ajattelepa asiaa: jos olisit syntymästäsi lähtien pelännyt epäonnistumisia, tuskin olisit oppinut kävelemään. Olisit pienenä vauvana katsonut isompia ihmisiä kävelemässä, mutta ajatellut pienessä mielessäsi: ”Jos nyt yritän nousta seisomaan ja ottamaan askeleita ja pyllähdänkin pepulleni, nuo muut, jotka jo osaavat kävellä, nauravat minulle. Se ei ole kivaa. Parasta jäädä vaan konttaamaan lattialle.”
Ei. Pienenä lapsena nousit ylös ja kaaduit. Otit askeleen ja kaaduit. Lukuisia kertoja. Kunnes opit kävelemään. Ja sitten juoksemaan ja hyppimään ja pomppimaan. Epäonnistuit yrityksissäsi lukuisia kertoja, mutta et lannistunut, etkä edes pelännyt epäonnistumista. Halusi oppia oli paljon suurempi kuin pelkosi epäonnistua.
Mitä ihmettä siis tapahtui matkan varrella?
Kuten edellä esitin, ympäristömme reaktiot ja meidän kokemuksemme niistä saivat aikaan muutoksen.
Epäonnistumiset ovat kehityksen edellytys
”Pettymys on paljon parempi kuin että ei ikinä yritäkään.” -Dr. Richard Bandler
Kerrotaan, että Thomas Edison olisi tehnyt tuhat (joidenkin lähteiden mukaan jopa 10.000) epäonnistunutta yritystä luoda hehkulamppu, kunnes onnistui. Kun Edisonilta kysyttiin, miltä tuntui epäonnistua niin monta kertaa, hän vastasi: ”Enhän minä epäonnistunut. Minä onnistuin löytämään tapoja, jotka eivät toimineet!”
Samoin, jos olisit vauvana parin seisomisyrityksen jälkeen todennut masentuneena: ”Paskat! Ei tästä tule mitään! Pitäkää kävelynne,” elämäsi olisi aika lailla toisenlainen.
Onnistuaksesi jouduit epäonnistumaan lukuisia kertoja. Mutta lopulta opit kävelemään. Ja sama koskee monta muutakin taitoa, jonka olet oppinut elämäsi varrella.
”Olen oppinut enemmän epäonnistumisistani kuin menestyksestäni.” Sir Richard Branson
Kuinka muuttaa pelko?
Epäonnistumisen pelko, niin kuin lähes kaikki muutkin pelkomme, on siis opittu vaste epäonnistumisiin. Se ei ole synnynnäistä.
Koska se on siis opittu vaste, voit oppia myös toisenlaisen vasteen epäonnistumisiin.
Ensimmäinen kysymys onkin: Miten haluaisit jatkossa suhtautua epäonnistumisiin?
Mikä onkin vastauksesi, keskity niihin tunnetiloihin aina, kun ajattelet tekeväsi jotain, mitä et ehkä vielä osaa.
Joskus pelkomme ovat kuitenkin jo niin syvään juurtuneita neurologiaamme, että niiden muuttaminen ei onnistukaan pelkästään keskittymällä positiivisiin tunnetiloihin ja lopputuloksiin.
Onneksi on kuitenkin useita tekniikoita, joiden avulla voit ensin ikään kuin ”häivyttää” vanhan pelko-vasteesi ja sen jälkeen rakentaa tilalle uuden, itseäsi paremmin palvelevan vasteen.
NLP (neuro-lingvistinen ohjelmointi) tarjoaa tehokkaita tekniikoita pelkojen muuttamiseksi paremmiksi vasteiksi. Voit esim. kokeilla näitä juttuja, jotka esittelen täällä.
Voit myös tutustua tarkemmin siihen, miten sinua voidaan auttaa NLP-valmennuksen avulla. Erinomainen uutinen on myös se, että pelkosi muuttamiseksi tarvitaan mitä todennäköisimmin vain yksi valmennustapaaminen!
Turhat pelot rajoittavat elämäämme. Kysymys kuuluukin: Mitä kaikkea se mahdollistaisi sinulle, mikäli sinulla ei olisi noita pelkoja? Mitä kaikkea pystyisit tekemään?
Paitsi että mitä suurimmalla todennäköisyydellä ilman turhia pelkoja saavutat elämässäsi merkittäviä asioita, myös aivan varmasti nautit elämästäsi enemmän ilman näitä pelkoja.