Törmäämme Flow Mentaalivalmennuksessa silloin tällöin kysymykseen: Onko NLP (neuro-lingvistinen ohjelmointi) huuhaata tai humpuukia?
Vastaus tuohon kysymykseen on, että valitettavan usein se on (ei siis kuitenkaan aina).
Lienee syytä avata tätä asiaa hieman tarkemmin.
Jotta asiasta saadaan kunnolla tolkkua, minun täytyy kertoa ensin hieman NLP:n taustasta.
NLP:tä lähti aikanaan 1970-luvun alussa kehittämään henkilö nimeltään Richard Bandler, matematiikan ja tietojenkäsittelyn opiskelija Santa Cruzin yliopistossa Kaliforniassa.
Bandler perehtyi, erinäisistä syistä, psykiatriaan ja psykologiaan ja luki huikean määrän kirjallisuutta näitä koskien. Tästä lähti kasvamaan hänen kiinnostuksensa ihmismieleen sekä siihen, miten sitä voisi lähteä kehittämään ja parantamaan.
Bandler mallinsi useita menestyksekkäitä terapeutteja ja loi heidän toiminnastaan ja heidän käyttämistään kielimalleista eräänlaisia matematiikanomaisia kaavoja, joita soveltaen hän lähti katsomaan, voiko hän näitä kaavoja käyttäen saada aikaan vastaavanlaisia tuloksia kuin nämä menestyksekkään terapeutit.
Kävi ilmi, että hän kykeni siihen.
Bandler alkoi pitää yliopistokampuksella erilaisia terapiaryhmiä, saavuttaen mainetta yliopistossaan. Maineen myötä Bandlerin seuraan liittyi kielitieteiden professori John Grinder, jonka kanssa Bandler ryhtyi kehittämään NLP:tä eteenpäin, mallintaen menestyksekkäitä ihmisiä ja sitä, miten he saivat aikaan menestystä omalla alallaan. Yhdessä Bandler ja Grinder mallinsivat mm. menestyksekkäitä myyntitykkejä, taiteilijoita, urheilijoita, johtajia, terapeutteja ja monia muita omien alojensa huippuja.
Lisäksi he mallinsivat aivan tavallisia ihmisiä, jotka olivat saaneet aikaan jotain poikkeuksellista, kuten esim. päässeet eroon peloistaan ja fobioistaan ilman ulkoista apua.
Vuonna 1980 Bandlerin ja Grinderin tiet kuitenkin erkanivat. Vuonna 1981 käydyn oikeustaistelun päätteeksi oikeus myönsi Richard Bandlerille oikeudet termien ja nimien NLP ja Neuro-Linguistic Programming käyttöön. Vuonna 2000 käydyn uuden oikeuskäsittelyn jälkeen kuitenkin oikeus päätti, että kellään ei ole yksinoikeutta mainittuihin termien ja nimien käyttöön. Tämän seurauksena NLP:stä tuli ”vapaata riistaa.” (Hieman kattavamman esittelyn NLP:n syntyhistoriasta voit katsoa täältä.)
Tästä johtuen siis NLP on valitettavan usein rinnastettavissa humpuukiin ja huuhaahan.
Maailmalla kun on tämän oikeuden päätöksen seurauksena suorastaan huikea määrä kaiken maailman hemmoja ja tyyppejä, jotka kertovat käyttävänsä ja opettavansa NLP:tä – vaikka tosiasiassa heidän käyttämänsä metodit ja tekniikat eivät perustu välttämättä lainkaan NLP:hen.
NLP:llä on siis oikeasti kaksi kehittäjää: koko metodologian alkuunpanija Dr. Richard Bandler sekä pian mukaan liittynyt John Grinder. Sekä Bandler että Grinder ovat teidensä erkaantumisen jälkeen omilla tahoillaan jatkaneet NLP:n kehittämistä ja kouluttamista.
Jos siis tutustut jossain henkilöön tai organisaatioon, joka väittää olevansa NLP:n harjoittaja tai kouluttaja, mutta ei ole joko Richard Bandlerin tai John Grinderin sertifioima, on hyvin mahdollista – ja itse asiassa todennäköistä – että kyseinen taho vetää jotain aivan omaa juttuaan eikä sillä välttämättä ole juurikaan mitään tekemistä aidon NLP:n kanssa.
NLP:tä on lähdetty eri henkilöiden toimesta viemään sinne sun tänne ja siihen on liitetty kaiken maailman asioita, kuten vaikka Reikiä ja henkiparantamisia, joilla ei ole mitään tekemistä NLP:n kanssa.
Tästä suuresta kentästä ihmisiä, jotka väittävät käyttävänsä NLP:tä, väitän, että tällä hetkellä suurin osa on sellaisia, jotka eivät ole käyneet kummankaan NLP:n aidon kehittäjän opissa. Ole siis tarkkana: Jos olet kiinnostunut oppimaan NLP:tä, ota selvää mistä kouluttajan sertifikaatti on tullut.
Toinen asia, mistä NLP:tä silloin tällöin arvostellaan, on se, että se ei ole tiedettä tai se ei perustu tieteeseen.
Tämä on sekä totta että ei totta.
NLP ei ole tiede. Tieteet perustuvat pitkälti kaikenlaisiin todennäköisyyksiin, tilastoihin, keskiarvoihin, mediaaneihin ja teorioihin. Nämä eivät meitä NLP:ssä kiinnosta. NLP:ssä meitä ei myöskään niinkään kiinnosta eri asioiden ja teorioiden synty ja perusteet.
“Subjektiivinen kokemus ei ole vain yksi elämän ulottuvuuksista, se on itse elämä.” -Mihaly Csikszentmihalyi
NLP:ssä kiinnostuksen kohteena on ihminen yksilönä sekä ihmisen subjektiivinen kokemus. Tällä tarkoitetaan sitä, että kenenkään subjektiivista kokemusta ei voi oikeasti laittaa tieteen keskiarvoihin, mediaaneihin tai tilastoihin. Kyse on sinun omasta kokemuksestasi, jonka sinä koet tästä maailmasta. NLP:ssä kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteena on nimenomaan tuo, eli ihminen yksilönä.
NLP siis myös tavallaan haastaa tiedettä, sillä NLP:ssä me otamme yksilön esiin sieltä ”tieteen massasta.” Loppupelissä kyse on siitä, että mikäli sinä saat aikaiseksi haluamasi muutokset ajattelussasi ja käyttäytymisessäsi, niin silloinhan homma toimii!
On siis yhdentekevää vaikka tilastojen mukaan 90 %:a ihmisistä ei saisi jostain asiasta mitään apua, mutta sinä kuulut vaikkapa siihen kahteen prosenttiin, jotka saavat siitä täyden hyödyn (oli kyse sitten oikeastaan mistä tahansa). Silloinhan se toimii sinulle ja sinun subjektiivinen kokemuksesi on se, joka ratkaisee, toimiiko asia sinulle vai ei.
“Jokainen ihminen luo oman universuminsa omista neurologisista prosesseistaan.” –Robert Anton Wilson
Entä se, kun sanotaan, että NLP ei pohjaudu tieteeseen?
NLP:n kehittäjät, Richard Bandler ja John Grinder, ovat molemmat tieteilijöitä. John Grinder on siis lingvistiikan professori ja Richard Bandlerillä on peräti viisi tohtorin arvoa. Molemmat kehittäjät ovat siis lähestyneet asiaa tieteen kautta ja esim. Bandler sanoo lukevansa jatkuvasti mm. neurologian julkaisuja pysyäkseen kartalla tieteen kehityksestä.
NLP ei siis ole tiedettä, koska se tutkii nimenomaan ihmisen subjektiivista kokemusta, mutta se pohjautuu vahvasti tieteeseen.
“Meidän aihealueemme ei koske totuutta, se koskee tehokkuutta. Tämä on oppi elämän subjektiivisesta osasta, subjektiivisesta kokemuksesta… Se ei ole tieteellistä, sillä siinä on kyse subjektiivisuuden rakenteen tutkimisesta.” –Richard Bandler
Psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Hannu Lauerma käsittelee eräässä n. 1,5 tunnin videossaan hypnoosia ja videon lopussa vajaat kymmenen minuuttia NLP:tä. Videolla Lauerma mainitsee mm., kuinka NLP:stä on esitetty paljon aivan huikeita väitteitä, eräänlaisia markkinointijuttuja, siitä, mitä kaikkea NLP:n avulla kyetään tekemään. Ja tämä pitää kyllä paikkaansa.
Jälleen kerran: Suurin osa henkilöistä, jotka väittävät olevansa NLP:n harjoittajia ja kouluttajia, eivät ole ikinä käyneet Richard Bandlerin tai John Grinderin sertifioimissa koulutuksissa. Mihin siis perustuu heidän NLP-osaamisensa ja väitteensä siitä, mitä NLP:n avulla voi saada aikaan? Sitä en todellakaan tiedä.
Hannu Lauerma myös pohjasi videollaan paljon esittämiään mielipiteitä NLP-yhdistyksen nettisivuihin. NLP-yhdistys ei edusta kummankaan, Richard Bandlerin tai John Grinderin, NLP-koulutuksia. Jos Lauerma perustaa mielipiteensä ja kritiikkinsä pelkästään NLP-yhdistyksen nettisivuihin ja sieltä saamaansa infoon, käymättä ymmärtääkseni heidän koulutuksissaankaan (ainakaan tämän videon perusteella), ei hänen esittämillään asioilla ole oikeastaan mitään tekemistä sen kanssa, mitä NLP puhtaasti, oikeasti on.
Nyt ei pidä ymmärtää myöskään, etteikö NLP-yhdistyksessä olisi varmasti paljonkin hyviä asioita. NLP-yhdistys ei kuitenkaan opeta aitoa NLP:tä, vaikka siellä opetetaan varmasti myös ihan runsaasti oikeitakin NLP-asioita sekä monia muita hyviä asioita. Tätä en lainkaan kiellä. Se ei kuitenkaan ole aitoa NLP:tä. Se ei ole Richard Bandlerin tai John Grinderin sertifioimaa NLP:tä.
Jos siis tällainen erikoislääkäri ja psykoterapeutti sekä ymmärtääkseni Skepsis ry:n puheenjohtaja esittää arvioitaan sen pohjalta, mitä sanoo jokin nettisivu, joka ei edes edusta varsinaista NLP:tä, niin on kyllä aika erikoista! Kritiikki NLP:tä kohtaan sen kohdalta on mennyt kyllä aika lailla ohi maalistaan.
NLP:tä kohtaan on siis esitetty paljon kritiikkiä, joka on mennyt hyvin paljon ohi itse maalinsa sekä täysin aiheetontakin kritiikkiä.
Onko NLP sitten kaikkivoipa asia?
No, ei varmasti! Ei tietenkään! Ei sellaista olekaan.
Ei sellaista lääketieteen tai terapian muotoa olekaan, ainakaan minun tietääkseni, joka pystyisi antamaan 100-prosenttisen vastauksen ja parannuksen kaikkiin niihin ongelmiin, joita meillä on. Minä en ainakaan ole sellaiseen törmännyt. Jos sinä sellaisen tiedät, niin kerro ihmeessä minullekin. Jos sellainen olisi, silloinhan tämän maailman kaikki ongelmat alkaisi olemaan pikkuhiljaa selvitetty.
NLP ei myöskään ole terapiaa.
Kaikki väitteet siitä, että jotain saadaan aikaiseksi ”NLP-terapian” avulla ovat höpöhöpöä, sillä NLP ei ole terapiaa. NLP on opetusta, valmennusta ja ohjausta. Näin ollen, kuka tahansa, joka sanoo käyttävänsä NLP-terapiaa, edustaa jotain muuta kuin aitoa NLP:tä. Se on siis jotain muuta, josta tämä henkilö käyttää termiä NLP, koska se on ikään kuin vapaata riistaa. Se ei kuitenkaan ole aidosti NLP:tä.
NLP:stä on siis paljon väitteitä, joita esittävät sellaiset ihmiset, jotka eivät oikeasti edusta puhdasta NLP:tä. Ja näihin kannattaa suhtautua varauksella.
Jos haluat oikeasti tutustua NLP:hen, tietää, mitä NLP on sekä jopa oppia NLP:tä, suosittelen lämpimästi, että varmistat, että sertifioinnin on myöntänyt joko Dr. Richard Bandler ja The Society of NLPTM tai sitten John Grinder. On myös syytä olla tietoinen siitä, että heidän edustamillaan koulutuksilla on eroavaisuuksia siinä, miten he kouluttavat ja mitä asioita NLP:stä he opettavat.
Bandler on vienyt kohta jo 50 vuoden ajan NLP:tä eteenpäin ja kehittänyt sitä. Bandlerin NLP-tekniikat ovat kehittyneet jatkuvasti. Niin kuin Bandler itse nykyään sanookin: ”Tuolla on paljon ihmisiä, jotka sanovat opettavansa NLP:tä, mutta jotka ovat jääneet minun varhaisen kehityksen asteelleni.” Eli se, mitä he ovat oppineet Bandleriltä joskus 70-, 80 tai 90-luvulla ei enää edusta Bandlerin NLP:tä. Bandler ei monia niitä alkuaikojen asioita enää opeta, koska hän on kehittänyt ja vienyt niitä eteenpäin. Hän on jatkuvasti kehittänyt tekniikoitaan, menetelmiään ja metodologiaansa, siten, että ne ovat nykyään paljon tehokkaampia kuin joskus vuosikymmeniä sitten.
Onko NLP siis huuhaata?
Se voi olla.
Riippuu siitä, kuka sitä opettaa, kuka sitä käyttää ja mihin se oikeasti pohjautuu. Onko se oikeasti NLP:tä vai jotain, jonka vain sanotaan olevan NLP:tä?
Lisäksi on vielä syytä huomioida, että vaikka henkilö olisikin opiskellut ihan oikeaa NLP:tä, ei NLP ole mitenkään kaikkivoipa. Aidon NLP:n harjoittajissakin on paljon eroja. Toiset ovat vaan parempia kuin toiset, aivan kuten missä tahansa asiassa. Toiset ovat parempia lääkäreitä kuin toiset, toiset ovat parempia juoksijoita kuin toiset, toiset parempia koripalloilijoita kuin toiset ja niin edelleen.
Ei lääketiedettäkään pidä tuomita huonon lääkärin perusteella. Niin lääketiedettä kuin NLP:täkin tulee tutkia sen perusteella, mitä parhaat saavat niiden avulla aikaiseksi ja kuinka he kehittävät omaa osaamistaan koko ajan eteenpäin. Siitä tässä on paljolti kyse.
Toivon, että sain tällä kirjoituksellani vastattua joihinkin sinua NLP:n suhteen askarruttaneisiin kysymyksiisi ja toivottavasti kiinnostuit oikeasta NLP:stä ja otat vielä enemmän selvää, mitä se oikeasti on, mitä sillä voi saada aikaan ja mitä hyötyä siitä on. Sillä hyötyä NLP:stä aivan varmasti on.
“NLP ei ole “juttu,” jota käytät. Se on keino, jolla opit ohjaamaan omia aivojasi.” –Richard Bandler & John La Valle