Oletko koskaan pysähtynyt miettimään sellaista asiaa, että mitä sinä uskot itsestäsi?
Sillä, mitä me uskomme itsestämme, on nimittäin todella suuri vaikutus siihen, mitä me saamme elämässämme aikaiseksi.
Mitä siis uskot itsestäsi? Mihin sinä kykenet? Kuka sinä olet?
Tuo kaikki vaikuttaa mm. siihen, mitä ylipäätään ryhdyt tekemään sekä siihen, miten sinä teet sitä, mitä ikinä sitten teetkään.
Jos esimerkiksi uskot, että et ole jonkin asian arvoinen – vaikkapa voittamisen arvoinen jossain kilpailussa – tai että ei sinusta ole siihen/et sinä kykene siihen (koska olet mies tai nainen, tai pitkä tai lyhyt, tai lihava tai laiha, tai ihan mitä tahansa), et mitä suurimmalla todennäköisyydellä tule menestymään siinä asiassa – olipa kyse sitten mistä tahansa.
Kaikki nuo ovat kuitenkin vain ajatuksia. Niillä ei ole mitään tekemistä totuuden tai todellisuuden kanssa. Ne ovat vain meidän ajatuksiamme – käsityksiämme ja arviointejamme – itsestämme ja tästä ympäröivästä maailmastamme.
Tärkeä kysymys onkin se, että kuka sen kaiken oikein alun perin määrittelee? Meillä kaikilla saattaa nimittäin menneisyydessämme, esim. lapsena koulussa tai päiväkodissa, olla ollut tilanteita, jolloin olemme vaikka vastanneet johonkin kysymykseen tai esiintyneet tavalla tai toisella, ja toiset ovat nauraneet meille.
Tuollaisessa tilanteessa meidän pieni mielemme saattaa tehdä tulkinnan, että hyvänen aika, minä en olekaan hyvä tässä tai peräti, että minä en ole arvokas – tai mitä muuta tahansa. Meidän pienen lapsen mielemme tekee ihmeellisiä tulkintoja tilanteista ja asioista, joihin me sitten lähdemme hakemaan todisteita.
Tarpeemme olla oikeassa ja todisteet sille
Meillä kaikilla on huikea halu ja tarve olla oikeassa. Kun olemme joskus tehneet jonkin määritelmän tai tulkinnan jostain, me ryhdymme hakemaan todisteita sille.
Kaiken pohjana on kuitenkin pitkälti omat tulkintamme asioista ja tilanteista. Mikäli olemme jostain syystä muodostaneet itsestämme käsityksen ei-niin-arvokkaana ihmisenä, saatamme todennäköisesti tulkita toisen ihmisen hymynkin pilkaksi, vaikka sen toisen ihmisen tarkoituksena onkin viestittää jotain ihan muuta, kenties jopa kiinnostusta meihin.
Näin me taivallamme läpi elämämme. Me teemme tulkintoja sen perusteella, mitä olemme joskus pienenä lapsena ryhtyneet uskomaan jostain asiasta koskien itseämme. Ja koska me haluamme olla oikeassa, me kiinnitämme huomiota nimenomaan niihin tulkintoihimme, jotka tukevat uskomuksiamme. Tämän lisäksi pääsääntöisesti sivuutamme kokonaan sellaisen informaation, joka voisi haastaa uskomuksemme.
Jos siis nyt hetkeksi pysähdyt pohtimaan sitä, mitä oikein uskot itsestäsi, niin kuka sen on oikein alun perin määrittänyt? Päiväkodin muut lapsetko? Vai kenties äitisi, joka on joskus tuhahtanut, että oletpas sinä kömpelö, kun olet kompastunut johonkin tai läikyttänyt maitolasisi. Ja tämän tuhahduksen perusteella olet sitten todennut olevasi kömpelö ja lähtenyt hakemaan tälle ajatukselle lisää todisteita.
Ei. Oikeasti ainoa henkilö, joka määrittää sen, kuka sinä olet, mikä on sinun identiteettisi tai mihin sinä kykenet, olet sinä itse. Ja kyse on vain uskomuksista.
Näin ollen, mitäpä jos sen sijaan, että uskoisit jostain asiasta, että sinä et kykene tai että et ole sen arvoinen, sinä uskotkin, että sinä pystyt siihen ja ennen kaikkea, että olet sen arvoinen? Mitä se mahdollistaisi sinulle?
Minä en ainakaan usko, että tässä maailmassa on yhtä ainutta lasta, joka ei syntyessään olisi arvokas. Se mitä on sen jälkeen tapahtunut, on vain meidän itsemme antamia merkityksiä eri asioille.
Sinä voit kuitenkin muuttaa ne merkitykset aivan yhtä lailla kuin ne ovat aikanaan syntyneetkin.
Ei, se ei aina ole välttämättä helppoa, koska me haluamme aina olla oikeassa ja meidän on vaikeaa myöntää olleemme väärässä, mutta siitä siinä kuitenkin on kysymys.
Antamalla mielessämme asioille uudenlaisia merkityksiä, antamalla itsellesi uudenlaisen merkityksen siitä, kuka sinä olet, mihin sinä kykenet, alat saamaan aikaiseksi erilaisia tuloksia elämässäsi. Muuttamalla omia uskomuksiasi, muuttamalla asioiden merkityksiä, se, mitä saat aikaiseksi muuttuu, joskus hyvinkin radikaalisti.
Mitä siis uskot itsestäsi? Ja mikäli uskomuksesi ei toimi, päätä, että ryhdyt uskomaan itsestäsi jotain muuta, jotain sellaista, joka palvelee sinua ja tavoitteitasi paremmin. Apua kaikkeen tuohon saat halutessasi mm. NLP:stä, neuro-lingvistisestä ohjelmoinnista.