Edellisessä tekstissä käsittelin sitä, kuinka päästä eroon epämiellyttävistä ajatuksista. Jos et vielä ole lukenut tekstiä, tee se nyt ennen tämän tekstin lukemista klikkaamalla tästä, sillä tässä kirjoituksessani esittelen toisen askeleen haluamasi elämänmuutoksen tiellä: kuinka asettaa itselleen oikeanlaisia tavoitteita.
Jokaisella päätökselläsi ja teollasi on jokin tavoite. Suurin osa tavoitteistasi on tiedostamattoman mielen tavoitteita, joten et näin ollen ole itsekään tietoinen, mitkä tavoitteet saavat sinut toimimaan sillä tavalla kuin toimit.
On myös paljon mahdollista, että tavoitteet, jotka sinua ohjaavat, eivät ole lähtöisin sinun omasta tahdostasi. Tavoitteesi saattavat olla esimerkiksi vanhemmiltasi tai muilta sinuun voimakkaasti vaikuttavilta ihmisiltä opittuja tavoitteita.
Voidaksesi elää enemmän haluamaasi elämää, sinun tulee määritellä omat tavoitteesi. Omien tavoitteiden asettaminen ei ole itsekästä, vaikka joku on voinut joskus niin väittääkin. Päinvastoin, asettamalla itse omat tavoitteesi ja kulkemalla kohti tavoitteitasi, kykysi nauttia elämästä kasvaa merkittävästi, jonka seurauksena sinulla on enemmän annettavaa myös ympärilläsi oleville ihmisille.
1. Aseta tavoite positiiviseen muotoon
Hyvän tavoitteen tunnistaa siitä, että se on tarkkaan määritelty ja kertoo sen, mitä haluat. Vaikka ei-haluttujen asioiden tiedostaminen onkin hyvä asia, ja ne voivat usein toimia tehokkaina motivaattoreina, tavoite tulee asettaa aina positiiviseen muotoon eli kertomaan, mikä on haluamasi asia, mitä kohti haluat mennä, mitä haluat enemmän elämääsi.
2. Tavoitteen tulee olla ”ekologinen”
Tavoitteen ekologisuudella tarkoitan, että tavoitteen toteuttamisesta on enemmän hyötyä kuin haittaa. Selvität tämän kysymällä itseltäsi neljä kysymystä:
- Mitä hyvää tavoitteen toteutumisesta seuraa minulle?
- Mitä hyvää tavoitteen toteutumisesta seuraa muille ihmisille tai ympäristölleni?
- Mitä haittaa tavoitteen toteutumisesta seuraa minulle/mistä joudun luopumaan?
- Mitä haittaa tavoitteen toteutumisesta seuraa muille ihmisille tai ympäristölleni?
Teet tietoisesti tai tiedostamattasi sisäistä punnitsemista sen välillä, onko teoistasi enemmän hyötyä kuin haittaa. Mikäli haitat nousevat hyötyjä suuremmiksi, et tee tavoitettasi tukevia asioita, vaikka haluaisitkin saavuttaa lopputuloksen.
Ristiriidat hyötyjen ja haittojen välillä on varsin yleinen syy hakeutua yksityisvalmennukseeni. Haitat nimittäin eivät välttämättä ole konkreettisia, fyysisiä haittoja. Kyse voi olla myös esim. arvoristiriidoista (arvoja käsittelen seuraavassa tekstissäni enemmän) tai siitä, millaisia tunnetiloja ja mahdollisia uhkakuvia olet linkittänyt mielessäsi erilaisiin toimintoihin. Uuden näkökulman löytäminen yllä mainittuun neljään kysymykseen auttaa sinua ottamaan askeleita kohti haluamiasi elämänmuutoksia.
Hyötyjä ja haittoja listatessa on hyvä tiedostaa, että valtaosa päätöksistämme tapahtuu tiedostamattomalla tasolla. Tästä syystä järkeilemällä ei aina pääse haluttuun lopputulokseen, vaan sinun tulee tulla tietoiseksi niistä aiemmin tiedostamattomista linkityksistä, jotka ovat estäneet sinua ottamasta haluamiasi askeleita.
Joskus myös ekologiatarkistuksen seurauksena on syytä tarkentaa tai muuttaa tavoitetta. Voi olla, että pienikin muutos tavoitteen määrittelyssä saa aikaan ison vaikutuksen sen merkityksessä.
Meistä jokainen tarkastelee itseään usein niin läheltä ja on niin tottunut vakiintuneisiin ajattelumalleihinsa, että itse on vaikea nähdä omia rajoittavia ajattelu- ja käyttäytymismalleja. Valmentajana yksi tehtävistäni on tarkastella ulkopuolisen silmin niitä tekijöitä, jotka ovat estäneet sinua ottamasta haluamiasi askeleita kohti niitä tuloksia, joita haluat elämässäsi saavuttaa.
3. Varmista, että tavoitteen toteuttaminen on sinun käsissäsi
Olet nyt määritellyt tavoitteellesi positiivisen muodon ja varmistanut, että hyödyt ovat haittoja suuremmat. Seuraavaksi on tärkeää varmistaa, että tavoitteen toteutuminen on omissa käsissäsi, että sen toteutuminen on riippuvainen omasta toiminnastasi..
Voimme vaikuttaa muihin ihmisiin omalla toiminnallamme, mutta ainoa, jonka puolesta voimme lopulta tehdä päätöksiä, olemme me itse.
Varmista, että pystyt hallitsemaan tavoitteen toteutumiseen liittyviä asioita ja olosuhteita. Esimerkiksi tavoite tulla Yhdysvaltojen presidentiksi edellyttäisi syntyperäistä Yhdysvaltojen kansalaisuutta ja mikäli sinulla ei sellaista ole, tulisi sinun pystyä muuttamaan Yhdysvaltojen perustuslakia toteuttaaksesi tavoitteesi. Suosittelen suuntaamaan ajan ja energian asioihin, joihin pystyt paremmin vaikuttamaan.
Myös parisuhde on asia, johon liittyviä tavoitteita kannattaa tarkastella siitä näkökulmasta, kuinka paljon pystyt vaikuttamaan olosuhteisiin. Lopulta kuitenkin pystyt vaikuttamaan vain omiin ajatuksiisi, asenteeseesi ja käyttäytymiseesi.
Voit saada onnellisen parisuhteen, jossa tarpeesi tulevat tyydytetyksi korkealla tasolla. Voit myös omalla käytökselläsi vaikuttaa siihen, miten tulet kohdelluksi, mutta et kuitenkaan voi päättää toisen puolesta, millaisen suhteen hän haluaa ja mitkä asiat hänelle ovat tärkeitä. Joskus onkin parempi päästää irti vanhasta suhteesta, jotta elämään tulee tilaa kumppanille, joka haluaa samoja asioita. Joskus taas päästämällä irti omista rajoittavista ajatusmalleistasi ja antamalla asioille uudenlaisia merkityksiä, voit nostaa suhteen uudelle tasolle.
4. Käytä aistikanaviasi
Tiedostamaton mielesi ohjaa suurinta osaa toiminnastasi. Kun asetat itsellesi tavoitetta, tulee tavoite asettaa muotoon, jonka tiedostamaton mielesi ymmärtää.
Tiedostamaton mielesi ei ymmärrä abstrakteja käsitteitä, kuten rakkaus, onnellisuus ja vapaus. Kommunikoidaksesi tehokkaasti tiedostamattomalle mielellesi tavoitteestasi, käytä aistihavaintojasi. Mitä näet, kun tavoitteesi on toteutunut? Mitä kuulet? Mitä tunnet? Mitä haistat ja mitä maistat?
Osoita aivoillesi ja mielellesi, mihin haluat päästä. Tee mielikuvista ja sisäisistä äänistä niin voimakkaita ja selkeitä, että voit tuntea sen hyvän olon, jota koet tavoitteesi toteutuessa.
Ole kuitenkin tarkkana, että et jää elämään haavemaailmaan. Visualisointi on taito, jonka avulla voit ohjelmoida itseäsi kulkemaan kohti haluttua määränpäätä. Käytyäsi mielikuvissasi, tulee sinun palata tähän hetkeen.
Vain tässä hetkessä toimimalla voit muuttaa asioita. Haaveilu voi tuntua hyvältä, mutta haaveilemalla vieraannutat itseäsi näkemästä sen, mikä on juuri nyt ja mitä voit tehdä tässä ja nyt saavuttaaksesi haluamasi.
5. Päätä, milloin tavoitteesi toteutuu
Sanotaan, että tavoite ilman päivämäärää on unelma. Näin ollen siis unelmasta tulee tavoite yksinkertaisesti siten, että asetat päivämäärän sille, milloin saat kokea unelmasi todeksi. Mielestäni tavoite ei aina tarvitse tarkkaa päivämäärää, mutta selkeän ajatuksen siitä, milloin haluat tavoitteen olevan saavutetun kyllä.
Miellä siis eteesi jonkinlainen aikajana, jossa jossain kohtaa on nykyhetki ja siitä johonkin suuntaan on tulevaisuutesi ja toiseen suuntaan taas menneisyytesi. Merkitse mielessäsi nykyhetki jollain tavoin aikajanallesi.
Seuraavaksi tule tietoiseksi siitä, missä kohtaa näet ensi viikon torstain. Entä missä näet ensi kuun 15. päivän? Missä kohtaa aikajanallasi sijaitsee kuva siitä, missä olet tasan vuoden kuluttua?
Kun nyt olet hahmottanut aikajanasi mittasuhteet, sijoita mielikuva tavoitteesi toteutumisesta aikajanalle siihen kohdalle, jolloin haluat tavoitteesi tulevan toteen ja astu siihen hetkeen. Koe nyt mielessäsi se hetki, kun olet tavoitteesi toteuttanut: näe mitä silloin näet, kuule mitä silloin kuulet ja tunne kehossasi miltä silloin tuntuu kun tavoitteesi toteutuu.
Kun olet aistinut kaiken sen, mitä silloin näet, kuulet ja tunnet – ehkä myös haistat ja maistat – käänny siinä hetkessä ympäri niin, että näet nyt aikajanallasi nykyhetken. Huomaa aikajanaa katsoessasi, mitä kaikkea on täytynyt tapahtua tuon tavoitteen saavuttamishetken ja nykyhetken välillä ja sijoita mielessäsi tärkeimmät tapahtumat aikajanallesi. Kun olet tyytyväinen näin tekemääsi suunnitelmaan, käänny taas ympäri ja aisti vielä kerran se hetki, jolloin tulet tavoitteesi saavuttamaan.
Tämän jälkeen palaa aikajanalla takaperin nykyhetken kohdalle pannen merkille vielä matkan varrella tapahtuvat asiat.
Nykyhetken kohdalle päästyäsi katso vielä kerran tekemääsi suunnitelmaa, tällä kertaa nykyhetkestä kohti tulevaisuutta katsoen, ja tee vielä ne tarvittavat muutokset suunnitelmaasi, jota haluat mahdollisesti siihen vielä tehdä.
Kun olet nykyhetkestäkin käsin katsottuna tyytyväinen suunnitelmaasi, päätä mikä on ensimmäinen askeleesi, jonka tulet ottamaan sekä milloin tulet ottamaan sen.
Olet nyt antanut aivoillesi selkeän määritelmän tavoitteestasi. Opeta itsesi kulkemaan kohti tavoitettasi toistamalla edellä mainittua harjoitetta päivittäin (jatkossa voit tehdä sen aina vain nopeammin ja nopeammin niin, että muutaman kerran jälkeen siihen menee enää minuutti tai pari). Kun aikajanan mieltäessäsi näet kirkkaana mielessäsi sen, miten olet toteuttanut tavoitteesi, myös tiedostaman mielesi alkaa ohjata sinua kohti määränpäätäsi.
Entä sitten, jos et olekaan toteuttanut tavoitettasi asettamaasi aikarajaan mennessä? Pudotatko hanskasi ja tuumaat, että ei tämä ollutkaan sinun juttusi? Annatko periksi?
Et.
Jos et saavuta haluamassasi ajassa haluamiasi tuloksia, yksinkertaisesti muutat lähestymistapaasi, teet korjauksia suunnitelmaasi, hankit kenties valmentajan auttamaan sinua ja asetat uuden päivämäärän ja jatkat eteenpäin tekemällä asioita jollain tapaa eri lailla. Kuinka monta kertaa sinun tulee muuttaa lähestymistapaasi ja yrittää uudelleen? Niin monta kertaa, että pääset haluamaasi lopputulokseen. Jokaisella kerralla opit jotain uutta, josta on hyötyä sinulle, kun seuraavan kerran tavoittelet haluamaasi elämänmuutosta.
Tämä teksti kuuluu Viiden askeleen ohjelma haluamaasi muutokseen-blogipostaussarjaani. Valmennan sinua viemään haluamasi elämänmuutokset maaliin vielä tarkemmin MAKSUTTOMASSA 5 helppoa toimintaohjetta elämänmuutokseen-verkkovalmennuksessani. Tilaa valmennus TÄÄLTÄ, seuraa ohjeita ja nauti haluamistasi muutoksista elämässäsi!