”On todistettu moneen kertaan, että mikäli sinulla ei ole tavoitteita, on todennäköistä, että et koskaan löydä mitä todella haluat.” – Shelle Rose Charvet
On päivänselvää, että mikäli haluat saavuttaa jotain merkittävää elämässäsi, sinulla tulee olla tavoitteita. Toisaalta, tavoitteiden asettamisen suhteen on syytä olla myös tarkkana, sillä ne todellakin ohjaavat meidän päivittäistä käyttäytymistämme.
”Ensimmäinen asia on päättää: Mitä haluaa? Kun tavoite on hyvin määritelty, sitä on myös helpompi ryhtyä toteuttamaan.” – Terttu Grönfors & Trygve Roos
Kuinka sitten asettaa tavoitteita oikein? Millainen on hyvin määritelty tavoite? Tähän on viisi perusperiaatetta, suorastaan välttämätöntä vinkkiä:
1. Ilmaistu positiivisessa muodossa
- Ilmaise mitä haluat, älä mitä et halua. Toisin sanoen, kuvaile se haluttu tila, jossa haluat olla kun olet tavoitteessasi.
- Tiedostamaton mielemme ei kykene käsittelemään sanaa ”ei.” Jos esimerkiksi sanot itsellesi: ”en halua olla lihava,” tiedostamaton mielesi jättää huomioimatta sanan ”en” ja kuulee sen sijaan ”haluan olla lihava.” Tiedostamaton mielesi ymmärtää siis ainoastaan lopputuleman, joka on ”lihava.”
- Näin ollen, sinun tulee esittää tavoitteesi esimerkiksi näin: ”Haluan olla hoikka. Haluan nähdä pyykkilautavatsani. Haluan painaa X kiloa,” tai jotain vastaavaa.
2. Henkilön itsensä alkuun panema ja ylläpitämä
- Onko tavoitteesi sinun kontrolloitavissa? Jos se ei ole, kuinka voit saavuttaa sen? Todennäköisesti et voikaan.
- Sinun tulee varmistaa, että sinä olet tavoitteen kontrolloiva ja alkuun paneva voima ja että sinä ylläpidät tavoitteen saavuttamiseen vaadittavia prosesseja.
3. Yksityiskohtaisesti aistittava
- Visualisoi miltä näyttää, kuulostaa ja tuntuu, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Mene mielessäsi siihen hetkeen kun olet sen saavuttanut. Ole tuossa hetkessä niin täysin kuin vain kykenet, niin kuin se kaikki todella tapahtuisi.
- Aseta tavoitteesi saavuttamiselle myös päivämäärä. Anna itsellesi tarpeeksi aikaa saavuttaa se, mutta älä kuitenkaan liikaa. Tavoitteen tulee olla haaste, mutta silti järkevä haaste (jos et ole asettamaasi päivämäärään mennessä saavuttanut tavoitettasi, niin älä muuta tavoitettasi vaan anna sille uusi päivämäärä ja jatka toimiasi tavoitteesi saavuttamiseksi).
4. Ekologinen
- Kysy itseltäsi: “Onko tämä hyväksi minulle ja elämässäni oleville tärkeille ihmisille (perhe, ystävät, kollegat jne.)?” sekä ”loukkaako tämä muiden oikeuksia?” Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on ”kyllä” ja toiseen kysymykseen ”ei”, niin olet oikeilla jäljillä.
- Kysy myös : ”Millä tavoin tämä vaikuttaa positiivisesti elämääni?” ja ”onko elinpiirissäni ketään, joka voisi auttaa minua?”
5. Testattavissa oleva
- Mistä tarkalleen ottaen tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi? Mitä tiettyjä asioita tapahtuu, kun saavutat sen? Mistä muut ihmiset tietävät, että olet saavuttanut sen?
- Mikä on elämässäsi eri lailla, kun olet saavuttanut tavoitteesi?
Käytä tätä muistilistaa aina, kun asetat itsellesi tavoitteita. Kun tavoitteesi on oikein asetettu ja muotoiltu, olet jo puolivälissä matkaasi. Lisäksi, mitä paremmin keskityt tavoitteisiisi, sitä varmemmin saavutat ne.
“Fokusoinnin voima perustuu yksinkertaiseen periaatteeseen: mitä enemmän keskityt johonkin, sitä enemmän sitä itsellesi saat.” – Michael Neill
Oikein määritellyt tavoitteet ovat yksi NLP-koulutuksen kulmakivistä, jonka päälle opetetaan rakentamaan tarvittavat NLP-tekniikat. Tavoitteiden määrittämisen tekijät käydään läpi jo NLP:n peruskurssilla.
Kirjoittaja: Hannu Pirilä