NLP-tekniikoiden avulla voit tehdä helpostikin pysyviä muutoksia ajatteluusi ja sen myötä tunnetiloihisi.
Seuraavassa esittelen kolme erinomaista NLP-tekniikkaa, joiden avulla voit tehdä haluamiasi muutoksia ihan itsekin.
1 – Dissosiointi/assosiointi
Tällä NLP-tekniikalla voit neutralisoida negatiivisia tunteita johonkin asiaan liittyen. Tällaisia asioita voivat olla esim. pelot, ärtymys, suru, katumus tai suoranainen viha. Erityisesti, mikäli jonkin asian ajatteleminen tuottaa sinulle toistuvasti huonoja tunnetiloja, niistä kannattaa päästä eroon, sillä negatiiviset tunnetilat vaikuttavat negatiivisesti lähes kaikkeen tekemiseemme ja sen myötä elämäämme kokonaisuudessaan.
Toimi seuraavasti:
- Tunnista tunnetila, josta haluat päästä eroon.
- Näe itsesi toimimassa tuossa tunnetilassa. Katso mielessäsi itseäsi ulkopuolisen silmin – miltä näytät, miltä kuulostat, mitä saat siinä tunnetilassa aikaiseksi? Tee tilanteesta ikään kuin lyhyt elokuva ja katso se alusta loppuun.
- Astu mielessäsi omaan kehoosi ja koe sama tilanne takaperin, lopusta alkuun, nähden kaiken omien silmiesi kautta, kuullen kaiken omien korviesi kautta ja kokien kaiken oman kehosi kautta.
- Lisää taustalle jotain hassua tai hauskaa musiikkia ja toista vaiheet 3-4 viisi kertaa peräjälkeen, ensin dissosioituneena (katsoen itseäsi ikään kuin ulkopuolisen silmin) alusta loppuun, ja sen jälkeen assosioituneena (kokien kaiken omien silmien ja oman kehon kautta) takaperin (lopusta alkuuan), nopeuttaen ”elokuvia” koko ajan.
- Vie ajatuksesi välillä jonnekin muualle ja yritä sen jälkeen kokea sama tilanne ja sama negatiivinen tunnetila uudelleen samanlaisena. Tunteen pitäisi nyt olla kadonnut tai muuttunut. Mikäli se ei ole vielä kadonnut kokonaan, toista vaiheita 3-4, kunnes negatiivinen tunnetila on kokonaan kadonnut tai muuttunut paremmaksi.
2 – Tunnetilan ankkurointi
Ankkuroinnilla tarkoitetaan NLP:ssä tietyn tunnetilan tai vasteen kiinnittämistä johonkin ulkoiseen tai sisäiseen laukaisijaan. Ankkureita tietoisesti rakennettaessa nämä laukaisijat voivat olla joko auditiivisia (ääniä), visuallisia (kuvia) tai kinesteettisiä (tuntoaistillisia).
Ankkureiden avulla voimme muuttaa omia tunnetilojamme välittömästi. Erityisen hyödyllisiä nämä ovat silloin, kun haluat esim. buustauksen itseluottamukseesi, keskittyneisyyteesi tai vaikkapa ihan rauhoittuaksesi. Voit siis rakentaa itsellesi jonkin positiivisen tunnetilan ankkurin ja laukaista sen aina kun koet esim. ärtymystä tai muuten vain koet tarvitsevasi kyseistä positiivista tunnetilaa.
Tomi näin:
- Päätä mikä on se positiivinen tunnetila, jonka haluat ankkuroida.
- Päätä, minkälaisen ankkurin haluat rakentaa (se voi olla esim. tietty sana, jonka sanot mielessäsi, tietty väri, jonka näet mielessäsi tai esim. se, että puristat vasemman kätesi peukalon ja etusormen yhteen. Tai kaikki nuo kolme samanaikaisesti.)
- Tee mitä tahansa sinun tarvitseekaan tehdä päästäksesi tuohon tunnetilaan. Helpoiten se onnistuu useimmille, kun palautat mieleen jonkin tilanteen, jossa olet tuota haluamaasi tunnetilaa kokenut. Ota itsellesi siihen liittyvä kehon asento ja näe mielessäsi, mitä silloin ympärilläsi näit ja kuule mielessäsi, mitä silloin kuulit. Kun tunnet tuon tunnetilan kasvavan, rakenna ankkurisi (esim. sana, väri tai sormien yhteen puristus). Käyttämällä useampaa aistikanavaa samanaikaisesti teet ankkuristasi yleensä vahvemman.
- Tee mieltämistäsi kuvista vielä suurempia ja kirkkaita sekä äänistä vielä voimakkaampia. Tunne, kuinka tunnetila voimistuu ja rakenna ankkurisi toistamiseen.
- Valitse vielä pari muutakin tilannetta, jolloin olet kokenut haluamaasi positiivista tunnetilaa ja toista vaiheet 3-4 noiden tilanteiden kanssa.
- Vie ajatuksesi välillä jonnekin muualle ja testaa hetken kuluttua rakentamasi ankkuri laukaisemalla se/ne (kiinnitä huomiota myös kehon asentoosi). Huomaa, kuinka helposti pääset takaisin tuohon tunnetilaan. Tarvittaessa vahvista ankkureitasi lisää.
3 – Tunneyhteyden ja luottamuksen rakentaminen
Tunneyhteys on erittäin hyödyllinen ja yllättävän helppo taito oppia. Tunneyhteys auttaa sinua tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja helpottaa merkittävästi luottamuksen tunteen rakentamista sinun ja toisten ihmisten välillä.
Tunneyhteyttä voidaan luoda monin eri tavoin. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin siitä, että olemme juuri sopivassa määrin samankaltaisia toisen ihmisen kanssa. NLP:ssä me puhumme toisen henkilön peesaamisesta.
Varsin tehokkaita tapoja peesata toista on seurata hänen hengityksensä rytmiä (voi olla hankalaa keskusteltaessa), kehonasentoja sekä puheen rytmiä. Kun hengität samassa rytmissä ja samalla tavalla toisen henkilön kanssa, luot usein hyvin tiedostamattomalla tasolla yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Samoin peesaamalla hänen kehon asentoaan – ennen kaikkea selkärangan asentoa – luot tunnetta samanhenkisyydestä. Ole kuitenkin varovainen kaikkien eleiden matkimisessa, sillä tarkka toisen henkilön matkiminen saattaa helposti mennä liian pitkälle ja tuottaa täysin vastakkaisen reaktion: ärsyyntymisen. Puheen rytmiin sen sijaan kannattaa aina kiinnittää huomiota. Jos toinen puhuu hitaasti, kannattaa sinunkin hidastaa omaa puherytmiäsi. Vastaavasti, jos toinen puhuu nopeasti, kannattaa sinun nopeuttaa omaa puhettasi.
Yksi erittäin tehokas tapa luoda tunneyhteyttä ja luottamusta, on tunnistaa henkilön pääasiallinen aistikanava ja hyödyntää sitä omassa puheessa ja käyttäytymisessä. Me käytämme yleensä yhtä aistikanavaamme pääasiallisena tiedon työstämisen välineenä, jolloin NLP:ssä puhutaan visuaalisesta, auditiivisesta tai kinesteettisestä tilasta. On muuten syytä huomata, että nämä tilat voivat vaihdella päivän mittaan.
Visuaalisessa tilassa olevat ihmiset käyttävät puheessaan paljon visuaalisia ilmauksia, kuten:
”Tämä näyttää hyvältä.
”Katsotaanpa asiaa hieman toiselta kantilta.”
”Tulevaisuus näyttää valoisalta.”
Auditiivisessa tilassa olevat puolestaan käyttävät sellaisia ilmaisuja kuten:
”Tuo kuulostaa hyvältä.”
”Täytyypä hieman kuulostella tarkemmin.”
”Tässä asiassa on jotenkin paha kaiku.”
Kinesteettisen tilan taas tunnistaa esim. tämän kaltaisista ilmaisuista:
”Tämä tuntuu hyvältä.”
”Saan tästä jotenkin huonoja viboja.”
”Minä teen hieman tunnusteluja asian tiimoilta.”
Toistamalla toisen henkilön käyttämiä sanoja ja lisäämällä omaan puheeseesi tämän pääasiallisen aistikanavan sanoja ja ilmaisuja, luot tehokkaasti tunnetta samankaltaisuudesta sekä lisäksi yksinkertaisesti kommunikoit hänelle tavalla, jota hän helpoiten ymmärtää.
Yhteenveto
Yllä esitellyt kolme NLP-tekniikkaa ovat erittäin tehokkaita ja toimivat aivan kaikilla. Joillain ihmisillä voi alkuun olla vaikeuksia tehdä niitä omatoimisesti, mutta tässäkin asiassa – niin kuin lähes kaikessa – harjoitus tekee mestarin.
Näitä kolmea tekniikkaa harjoitellaan myös serifioidulla NLP:n peruskurssilla. Lisäksi NLP-koulutuksissa käydään läpi paljon muitakin tehokkaita NLP-tekniikoita, joiden avulla voit mm. muokata ajatteluasi ja tunnetilojasi sekä sen myötä saavuttaa helpommin niitä asioita elämässäsi, joita haluat saavuttaa.
Mikäli haluat saada aikaan positiivisia muutoksia elämässäsi nopeasti, suosittelen lämpimästi, että tilaat itsellesi ilmaisen videovalmennussarjani 5 helppoa toimintaohjetta elämänmuutokseen. Voit tutustua valmennukseen sekä tilata sen klikkaamalla tästä.