Vision tehtävänä on ensisijaisesti määritellä suunta toiminnallemme. Toisin sanoen, loppujen lopuksi on toisarvoista toteutammeko visiomme vai emme. Tärkeintä on se, että liikumme sen osoittamaan suuntaan.
Koska visiomme siis määrittelee sen suunnan mihin liikumme – oli kyse sitten yritystoiminnasta tai yrittäjän elämästä laajemmin – ei ole yhdentekevää miten visiomme rakennamme ja mitä pitäisi ottaa huomioon visiota työstettäessä. Seuraavassa muutama tärkeä seikka, jotka on syytä ottaa huomioon.
Varmista, että visiosi on positiivisessa muodossa
Monet meistä ovat taipuvaisia määrittelemään tavoitteitaan sen perusteella mitä he haluavat välttää. Jos yrittäjän vision lähtökohtana on esim. välttää ajautuminen konkurssiin, se ei vielä anna toiminnalle varsinaisesti suuntaa. Kyse on samanlaisesta ohjeistuksesta kuin jos istuisin taksiin ja kertoisin kuljettajalle haluavani pois tästä paikasta. Mutta olenko silloin antanut kuskille ohjeet siitä, mihin haluan hänen ajavan? 200 metriä johonkin suuntaan on jo ”pois tästä paikasta,” vaikka maailma olisi täynnä hienoja paikkoja minne mennä.
On siis tärkeätä varmistaa, että visiosi on määritelty siihen muotoon, jota kohti haluat liikkua. Aivomme kun ovat kuin tuo edellä mainittu taksikuski: Mitä tarkemmat ohjeet annamme haluamastamme määränpäästä, sitä helpompi aivojemme on ohjata meidät haluamaamme paikkaan.
Varmista visiosi ekologisuus
Vision ekologisuudella en tarkoita ympäristönsuojelua, vaan sitä, että visiosi on varmasti hyväksi sinulle itsellesi sekä ympäristöllesi. Visiota määritellessämme meidän on hyvä viettää hetki tutkiskellen niitä seurauksia, joita visiomme mahdollinen toteutuminen saa aikaan. Kysy siis itseltäsi (ja kirjaa vastauksesi paperille):
- Mitä hyvää siitä seuraa minulle, jos saavutan visioni? Listaa paperille niin monta asiaa, kuin vain tulee mieleesi. Tuleeko sinulle lisää rahaa, vapaa-aikaa tai hyvinvointia? Mitä kaikkea muuta?
- Mitä haittaa vision toteutumisesta on minulle? Listaa myös kaikki ne asiat, joista joudut mahdollisesti luopumaan. Kaikella tavoittelemallamme on aina jokin hinta, jonka joudumme siitä maksamaan. Jotkut asiat ovat mitattavissa rahallisesti, jotkut esim. ajankäyttönä.
- Mitä hyvää siitä seuraa ympäristölleni, jos saavutan visioni? Listaa paperille ne asiat, jotka tuovat jotain hyvää läheisillesi, muille ihmisille ja elinympäristö Hyötyvätkö lapsesi visiosi toteutumisesta? Luotko lisää työpaikkoja? Maksatko yhteiskunnalle enemmän veroja? Mitä muuta?
- Mitä haittaa visioni toteutumisesta voi olla muille ihmisille ja ympäristölleni? Joudutko irtisanomaan ihmisiä, siirtämään tuotantoa muualle? Onko sinulla vähemmän aikaa perheellesi?
Yllä oleva prosessi toimii monella tapaa hyödyllisesti. Sen avulla annat vahvan merkityksen ja syyn visiollesi. Prosessin avulla saatat löytää myös asioita, jotka ovat tiedostamattasi toimineet eräänlaisena käsijarruna visiosi saavuttamiselle.
Kun olet selvittänyt paitsi ne hyödyt, joita visiosi saavuttaminen tuo, myös sen hinnan, joka sinun tulee sen saavuttamisesta maksaa, voit objektiivisemmin laittaa kaiken vaakakuppiin ja pohtia, onko visiosi kaiken sen vaatiman työn ja vaivan arvoinen? Pohdittuasi myös visiosi mahdollisia negatiivisia vaikutuksia, olet valmiimpi kohtaaman ne kun niiden aika koittaa.
Varmista, että visiosi on sinun kontrolloitavissa
Onko visiosi sellainen, että sen toteutuminen edellyttää toimenpiteitä, jotka ovat sinun hallinnassasi vai edellyttääkö visiosi jotain sellaista tapahtuvaksi, joka ei ole riippuvainen sinusta? On ensiarvoisen tärkeää, että visiosi toteuttaminen on sinusta riippuvaista toimintaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun olisi tehtävä kaikki toimenpiteet. Voit toki delegoida vaikka kaikki siihen tehtävät liittyvät, kunhan niiden johtaminen ja hallinnointi on sinun hallussasi.
Jos sen sijaan vision toteutuminen edellyttää asioita, joihin sinulla ei ole vaikutusvaltaa, sinun on syytä tehdä tarvittavia muutoksia visioosi. Visio, joka on sinun toimintojesi ulottumattomissa, on pikemminkin haave tai toivomus.
Varmista, että visiosi on aistillisesti havaittavissa
Tiedän, että tämä kohta voi kuulostaa ensi alkuun hieman hämmentävältä, mutta tämä on kuitenkin kenties se kaikkein merkittävin osa toimivaa visiota. Kuinka nimittäin voit tietää, että visiosi on saavutettavissa, jos et voi sitä itsellesi todentaa. Ja me tiedämme todeksi ainoastaan ne asiat, mitä voimme omien aistiemme avulla havaita. Miten siis varmistaa, että visiosi on aistikanaviesi avulla havaittavissa?
Mene mielessäsi siihen hetkeen, jolloin olet joko juuri saavuttanut visiosi tai olet juuri ottamassa sen viimeisen, ratkaisevat askeleen, jonka visiosi toteutuminen edellyttää. Aisti mielessäsi seuraavat asiat:
- Mitä silloin näet? Mikä on se ympäristö, jossa olet? Onko siellä muita ihmisiä? Keitä he ovat, miltä he näyttävät, mitä he tekevät? Minkä vaikutuksen sinä mahdollisesti teet sillä hetkellä ympäristöösi?
- Mitä ääniä tuohon tilanteeseen liittyy? Kuuletko mielessäsi ihmisten ääniä? Miltä he kuulostavat – iloisilta, kannustavilta, hämmästyneiltä vai joltain muulta? Kuuluuko ympäristöstä muita ääniä? Musiikkia, meren aaltoja, lintujen laulua, tuulen suhinaa? Entä sanotko mielessäsi jotain itsellesi? Mitä sinä sanot ja millä sävyllä?
- Liittyykö tilanteeseen mitään tuoksuja tai makuja? Samppanjaa ja mansikoita? Hien hajua ja veren makua?
- Mitkä ovat keholliset tuntemuksesi? Miltä tuntuvat vaatteet ylläsi, mikä on lämpötila – paistaako aurinko vai pureeko pakkastuuli? Lämmittääkö parrasvalot? Miltä sinusta nyt kaiken kaikkiaan tuntuu, kun olet saavuttanut visiosi? Missä päin kehoasi tuntemukset tuntuvat?
Kun esitämme visiomme mielessämme mahdollisimman monen aistikanavan avulla – mitä näemme, kuulemme, tunnemme, haistamme ja maistamme – aivomme ymmärtävät selkeimmin mitä haluamme. Ajattelumme nimittäin tapahtuu aivoissamme mielikuvina, sisäisinä ääninä sekä tunnetiloina, joskus myös hajuina ja makuina. Mitä selkeämmin ja useampaa aistikanavaa hyödyntäen esitämme aivoillemme visiomme, sitä paremmin aivomme ymmärtävät, mitä haluamme tavoitella ja sitä paremmin aivomme osaavat ohjata meidät kohti visiotamme.
Varmista, että visiosi vastaa arvomaailmaasi
Kun olet määrittänyt visiosi yllä esiteltyjen määritysten avulla ja tiedät tarkasti, mitä haluat tavoitella, kysy itseltäsi, mikä visiossasi on sinulle tärkeää? Listaa paperille visioosi liittyvät tärkeät asiat ja varmista, että ne sopivat omiin arvoihisi. Mikäli visiosi vastaa arvojasi, löydät todennäköisesti luontaisen motivaation visiosi tavoittelemiselle. Mikäli se taas ei vastaa sitä, sinulla voi olla vaikeuksia toteuttaa sitä, sillä todennäköisesti löydät matkan varrella monia muita asioita, joita pidät tärkeämpinä.
Lopuksi se kaikkein tärkein asia
Vision toteuttaminen edellyttää toimintaa. Istumalla sohvalla tekemättä mitään, visiosi jää vain haaveeksi jostain paremmasta. Tee siis suunnitelma visiosi toteuttamiseksi.
Suunnitelman ei kuitenkaan tarvitse olla täydellinen. Itse asiassa, suosittelen, että et pyri lähellekään täydellisyyttä suunnitelmasi kanssa sillä emme voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Maailma muuttuu, ja yllätyksiä ja vastoinkäymisiä tulee tiellemme. Kun näin tapahtuu, on tärkeää, että emme luovu visiostamme ja suunnitelmastamme, vaan muokkaamme suunnitelmaamme ja toimintaamme tilanteiden mukaan.
Olen liian usein nähnyt, kuinka joku on viettänyt vuosikausia tehdäkseen ”täydellisen” suunnitelman ja huomatessaan, että se ei toimikaan niin kuin oli suunnitellut sen toimivan, lyö hanskat tiskiin ja luopuu koko visiosta. Suunnitelmasta on hyötyä vision toteuttamisessa, mutta toiminta sen eteen on vielä tärkeämpää.
Kirjoitus on blogikirjoituksen muotoon modifioitu versio Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien julkaisemaan Kasvuyrittäjyyden käsikirjaan kirjoittamastani luvusta. Voit ladata Kasvuyrittäjyyden käsikirjan ilmaiseksi täältä.