Huippusuoritus ei ole maailmaluokan tähtien yksinoikeus. Muutkin kuin huippu-urheilijat ja maailmankuulut esiintyjät ovat oikeutettuja ja voivat helpostikin kokea omia huippusuoritusten hetkiään.
Meidän jokaisen omat, pienetkin, huippusuorituksemme tuovat elämäämme runsaasti lisää nautintoa, innostusta ja kannustusta. Ilman pieniä ja suuria huippusuorituksia elämästämme jää helposti puuttumaan ”se jokin.” Ilman omia huippusuoritushetkiämme elämästämme voi helposti muodostua puuduttavaa, yksitoikkoista ja tasapaksua, eikö vain?
Myös menestyminen käytännössä missä tahansa asiassa elämässämme edellyttää lähes aina jonkin tyyppisiä huippusuorituksia. Meille kaikille tulee varmasti eteen tilanteita jolloin haluaisimme saada itsestämme irti oman huippusuorituksemme. Jollekin se tilanne voi olla kilpasuoritus urheilussa, jollekin toiselle taas jonkinlainen esiintymistilanne, kolmannelle puolestaan vaikka suoriutuminen ripeästi, tehokkaasti ja menestyksekkäästi ihan arkisista askareista.
Huippusuoritus, tai ainakaan sen jatkuva toistaminen, ei myöskään ole sattumaa. Se edellyttää osaamista ja harjoittelua, mutta niiden lisäksi tarvitset vielä oikeanlaisen haasteen ja tavoitteen sekä optimaalisen mentaalisen tilan, jossa saat ulosmitattua kaiken osaamisesi parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Olipa tarpeesi, tavoitteesi ja tilanteesi sitten mikä tahansa, kaikille huippusuorituksille on olemassa siis kaksi äärimmäisen oleellista yhteistä elementtiä:
- Oikeanlainen tavoite, ja
- Oikeanlainen tunnetila
Oikeanlainen tavoite
Pyrittäessä huippusuoritukseen, flow-tilaan pääseminen takaa lähes poikkeuksetta vähintäänkin erinomaisen suorituksen – ja flow-tilahan on ikään kuin se ”ihanteellinen suoritustila,” jossa suorittaminen tuntuu suorastaan hämmästyttävän vaivattomalta ja luontevalta.
Chicagon yliopiston psykologisen laitoksen johtajana aikanaan toiminut Mihaly Csikszentmihalyi on kenties kuuluisin flow-tilan tutkija. Csikszentmihalyi on mm. määritellyt ne tekijät, jotka edesauttavat flow-tilaan pääsyä, ja eräänä tärkeimmistä hän toteaa olevan sen, että tavoitteet ovat oikeassa suhteessa käytettäviin resursseihin.
Tavoitteet ovat ylipäätäänkin avaintekijöitä kaikenlaisessa menestymisessä, sillä tavoitteet ohjaavat kaikkea toimintaamme – joko tietoisesti tai tiedostamatta. Kun tavoitteemme on riittävän haastava, mutta ei toisaalta tunnu myöskään ylivoimaiselta, antaa se meille juuri oikeanlaisen odotusarvon suoritustamme ja menestystämme ajatellen.
Oikeanlainen tunnetila
Tunnetilamme määrittää hyvin pitkälti sen minkälaista käyttäytymistä ja toimintaa saamme aikaiseksi. Tunnetilaamme taasen vaikuttaa pääasiassa kaksi tekijää: fysiologiamme ja ajattelumme.
Huippusuorituksen edellyttämä optimaalinen tunnetila vaatii oikeanlaisen fysiologian (mm. selkärangan ja pään asento, katse ylöspäin, rintakehä eteenpäin jne.), sillä oikea fysiologia lähettää aivoillemme ja hermostollemme silloin oikeanlaisen, mm. itsevarmuudesta kertovan viestin.
Ajattelumme puolestaan muodostuvat pääasiassa sisäisestä keskustelustamme sekä mielikuvistamme. Se, minkälaista sisäistä keskustelua käymme ja millä sävyllä, vaikuttaa suuresti tunteisiimme. Samoin myös mielikuvat joita katsomme: näemmekö kuvia onnistumisista vai kenties epäonnistumisista?
Pelkästään siis jo oikein määritellyillä tavoitteilla ja tarkoituksenmukaisella tunnetilalla voimme saada aikaan todella merkittäviä parannuksia suorituskyvyssämme. Toki huippusuoritukseen liittyy vielä muitakin tekijöitä, eikä varsinkaan harjoittelua ja opiskelua pidä missään nimessä sivuuttaa. Kaikkia edellä mainittuja ja muitakin menestykseen ja huippusuoritukseen liittyviä tekijöitä voidaan kuitenkin harjoittaa ja parantaa varsin nopeasti mm. tehokkailla NLP-harjoituksilla ja -tekniikoilla.
Yllämainitut elementit ja harjoitteet liittyvät myös olennaisina osina Huippusuoritusvalmennukseen, jonka tarkoituksena on osaltaan auttaa ihmisiä saavuttamaan haluamaansa menestystä käytännössä millä tahansa elämänalueellaan.
Lisää aiheesta myös oheisessa Hannu Pirilän videossa.