Monet itsensä kehittämisen valmentajat, coachit ja jopa gurut puhuvat paljon tavoitteiden asettamisesta. Ja se onkin sinänsä erittäin hyvä asia, sillä tavoitteet ovat meille todella tärkeitä, koska ne ylipäätään ohjaavat meidän elämäämme.
Liian usein tavoitteet jäävät kuitenkin vain tavoitteiksi. Samat tavoitteet seuraavat meitä aina vuodesta toiseen.
Moni valmentaja sivuuttaa tavoitteista puhuessaan kolme asiaa, jotka menestyksekäs tavoitteiden asettaminen – ja saavuttaminen – edellyttää. Ne ovat:
- Toiminta
- Arvot
- Uskomukset
Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää nimittäin aina jonkinlaista toimintaa.
Okei, joskus harvoin saattaa olla tilanne, että jokin hyvä asia, jota olet halunnut pitkään, vain putoaa syliisi. Mutta sellainen on äärimmäisen harvinaista ja epätodennäköistä.
Pääsääntöisesti kuitenkin sinun tulee olla valmis myös toimimaan tavoitteesi eteen. Sillä tavoin oikeasti saavutat tavoitteitasi.
Entä sitten arvot?
Meidän arvomaailmammehan koostuu niistä asioista, joita me pidämme tärkeänä. Onko tavoitteesi siis sinulle tärkeä? Vai onko se kenties tärkeä jollekin muulle? Vaimollesi, miehellesi, lapsillesi, vanhemmillesi, pomollesi – kelle muulle tahansa?
Mikäli tavoitteesi ei ole sinulle tärkeä, sinun on todella vaikeaa – todennäköisesti – motivoitua tekemään sitä toimintaa, jota tavoitteen saavuttaminen edellyttää.
Olemalla tietoinen siitä, mikä on elämässä itsellesi tärkeää, tuot sen todellisen mehun tavoitteeseesi.
Ja sitten se kolmas asia: uskomukset.
Uskomusten ja tavoitteiden suhteen olen havainnut kaksi tärkeää seikkaa:
- Pidämmekö me tavoitteen saavuttamista mahdollisena – onko tavoitteeni minulle mahdollinen?
- Olenko minä tavoitteeni arvoinen?
Jos koemme, että tavoite ei ole meille mahdollinen (se on kyllä tuolle toiselle henkilölle mahdollinen, koska hän on mies tai hän on nainen, hän pitkä tai hän on laiha, hän on paremmasta suvusta tai mitä tahansa, mitä me emme ole), me emme oikeasti laita kaikkea tarmoa siihen toimintaan, jota tavoitteen saavuttaminen edellyttää.
Jos koet, että tavoitteesi saavuttaminen ei ole sinulle mahdollista tällä hetkellä, niin kysymys kuuluu: mitä sinun pitäisi tehdä, että se voisi tulla mahdolliseksi? Mitä sinun tulee oppia, mitä sinun tulee muuttaa itsessäsi, ajattelussasi, toiminnassasi?
Jos ihminen taas kokee, ettei ole tavoitteen arvoinen, ei tavoitteen saavuttamisesta todennäköisesti tule mitään. Olen kohdannut useita ihmisiä, jotka ovat tehneet paljon työtä tavoitteensa saavuttamiseksi, mutta silloin kun tulee käsille se ratkaiseva hetki, jolloin tavoite joko toteutuu tai menee mönkään, jokin saa ihmisen epäonnistumaan tai alisuorittamaan, mikäli hän ei pidä itseään tavoittelemansa asian arvoisena. Vaikka siinäkin on kyse vain uskomuksesta.
Uskomuksethan ovat meidän käsityksiämme – ajatuksiamme – meistä itsestämme, muista ihmisistä sekä tästä ympäröivästä maailmastamme. Ne ovat pelkästään omia käsityksiämme ja arviointejamme – meidän omia ajatuksiamme ja tulkintojamme. Eivät universaaleja totuuksia.
Toisin sanoen: kun mietit tavoitteitasi, mieti myös, mikä on sinulle tärkeää ja mitä oikeasti uskot. Sillä kaikkia näitä asioita voi muuttaa – ennen kaikkea uskomuksia.
Jos tavoite on sinulle tärkeä, on tärkeää uskoa myös, että sen saavuttaminen on mahdollista ja että olet sen arvoinen. Ja sitten vain suorittamaan tavoitteen edellyttämää toimintaa!