Flow Mentaalivalmennus
Valmennamme ihmisiä ja yrityksiä henkiseen hyvinvointiin ja menestykseen

Ajattelun ja mielen hallinta

Brain and thoughtsTuntuuko sinusta joskus siltä, että ajatuksesi laukkaavat ilman päämäärää tai että ne kiertävät samaa negatiivista kehää aina vain uudelleen ja uudelleen? Tuntuuko sinusta aina välillä siltä, että et saa mieltäsi millään hallintaasi?

Et ole ainoa. Itse asiassa jokainen ihminen on joskus kokenut samaa.

Ajattelun ja mielen voi kuitenkin saada yllättävän helposti hallintaansa ja sen kautta kuka tahansa voi alkaa tuottaa aivoissaan parempia ja tarkoituksenmukaisempia ajattelun skriptejä.

Ajattelumme muodostuu mieltämistämme kuvista ja äänistä sekä niiden tuottamista tunteista. Muokkaamalla mitä tahansa näistä kolmesta ajattelun elementistä, ajatuksen rakenne muuttuu ja saa näin ollen uuden merkityksen.

Kokeilepa vaikka itse:

  1. Palauta mieleesi vaikkapa jokin ikävä tapahtuma tai muisto, joka ponnahtaa mieleesi aina silloin tällöin (alkuun voi olla hyvä käyttää jotain muistoa, joka ei ole kovin merkittävä tai traumaattinen).
  2. Kun ajattelet tuota muistoa, pistä merkille minkälaisen mielikuvan, mielikuvien sarjan tai videon näet mielessäsi, kun ajattelet tuota asiaa. Huomioi tarkasti missä tuo kuva/kuvat sijaitsevat – millä etäisyydellä se on sekä onko se ylhäällä, alhaalla, oikealla, vasemmalla vaiko keskellä. Huomioi myös kuvan koko ja muoto. Onko sillä reunat vai häviävätkö ne vain asteittain jonnekin? Näetkö itsesi kuvassa ikään kuin ulkopuolisen silmin vai katsotko sitä ikään kuin omien silmiesi kautta? Onko kuva värillinen vai musta-valkoinen, onko se tarkka vai epätarkka?
  3. Kun ajattelet tuota muistoa, niin liittyykö siihen ääniä? Mistä ne äänet tulevat – tulevatko ne pääsi sisältä vai ulkopuolelta, oikealta vai vasemmalta, edestä vai takaa, ylhäältä vai alhaalta? Mikä on äänten sävy, voimakkuus, rytmi, selkeys?
  4. Miltä tuon muiston ajatteleminen tuntuu? Missä kohtaa kehoasi tuo tunne tuntuu? Minkälainen tuo tunne on – onko se painetta, kihelmöintiä, kuumotusta, keveyttä, väristystä tai jotain ihan muuta? Missä kohtaa kehoa tuo tunne tuntuu ensimmäisenä ja mihin se liikkuu sieltä?
  5. Nyt kun olet tullut tietoiseksi ajatuksesi rakenteesta (nk. submodaliteeteistä), tee tuohon rakenteeseen pieniä muutoksia, yksi kerrallaan, palauttaen tekemäsi muutokset aina takaisin alkuperäisiin muotoihinsa:
  6. Siirrä mielikuvasi kauemmaksi ja kiinnitä huomiota siihen, muuttuuko myös tunne? Palauta kuva sitten alkuperäiselle etäisyydelle.
  7. Tee kuvasta noin puolet pienempi ja toimi sitten kuten edellä.
  8. Tee kuvasta seuraavaksi mustavalkoinen (jos se oli ennestään värikuva) tai värillinen (jos se oli ennestään musta-valkoinen).
  9. Tee kuvasta epätarkempi tai sumeampi.
  10. Näe itsesi kuvassa (jos aiemmin katsoit sitä ”omien silmiesi kautta”) tai katso sitä omien silmiesi kautta (jos katsoit sitä aiemmin niin, että näin siinä itsesi).
  11. Tee myös muita haluamiasi muutoksia mielikuvan/kuvien yksityiskohtiin, palauttaen ne aina takaisin entiselleen.
  12. Seuraavaksi tee muutoksia mahdollisiin ääniin. Aloita äänen voimakkuudesta. Tee äänistä ensin hiljaisempia, sitten kovempia, kiinnittäen edelleen huomiota muutoksiin tuntemuksissasi. Palauta äänten voimakkuus ennalleen.
  13. Muuta äänen sävyä. Jos esim. sanot mielessäsi itsellesi jotain moittivaan sävyyn, muuta ääni vaikka seksikkäimmäksi ääneksi, jonka olet ikinä kuullut. Sitten muuta äänensävy vaikka todella välinpitämättömäksi tai raukeaksi. Entä miltä ääni kuulostaisi vaikkapa Mikki Hiiren sanomana? Huomaa taas muutokset tunnetilassa ja palauta sitten äänet ennalleen.
  14. Siirrä ääni tulemaan eri paikasta: esim. vasemman sijaan oikealta tai kauempaa tai lähempää.
  15. Tehtyäsi riittävän määrän muutoksia muiston submodaliteetteihin, eli kuvien ja äänten yksityiskohtiin, valitse niistä 2-3 submodaliteettiä, joilla oli isoin positiivinen vaikutus muistoon ja sen tuottamaan tunnetilaan, ja tee nyt ne muutokset niin, että ne myös jäävät pysyviksi.
  16. Palauta nyt muisto/ajatus mieleesi muutamia kertoja ja huomaa, missä kuvat nyt sijaitsevat ja mitä ovat niiden muut yksityiskohdat. Samoin, mitä on tapahtunut äänille? Mikäli tekemäsi muutokset submodaliteetteihin eivät vielä ole muuttuneet pysyviksi, tee muutokset salamannopeasti aina, kun palautat muiston mieleesi. Kun teet näin muutamia kertoja, huomaat pian, että submodaliteetit asettuvat automaattisesti uudenlaisiksi ja sen myötä tuon ajatuksen merkitys on muuttunut.

Yllä esittelemäni NLP-tekniikka on vain yksi monista NLP-tekniikoista, joiden avulla voimme ottaa haltuun oman ajattelumme. Ajatteluumme vaikuttaa kaiken kaikkiaan monia tekijöitä, kuten uskomuksemme, arvomaailmamme, metaohjelmamme ja oppimamme assosiaatiot/ankkurit, muutamia tärkeimpiä mainitakseni.

Informaatio ja mieliNLP onkin erinomainen ajattelun ja mielenhallinnan työväline, sillä NLP on malli siitä, miten aivomme ja neurologiamme toimii. Toisin kuin suurin osa eri terapiamuodoista, NLP ei tutki syitä sille, miksi ajattelemme tietyllä tavalla tai mistä tuo tapamme ajatella on syntynyt. NLP tutkii nimenomaan ajattelumme rakennetta sekä sitä, miten muuttamalla tuota rakennetta voimme muuttaa ajatteluamme nopeasti tarkoituksenmukaisemmaksi.

Sertifioidulla NLP:n peruskurssilla opit jo kaikkein tärkeimmät työvälineet ja tekniikat ajattelusi ja mielesi hallitsemiseksi. NLP:n jatkokurssilla opit lisäksi vielä esim. kuinka metaohjelmien kautta kasvatat mielenhallintaasi ja kommunikointitaitojasi aivan uudelle tasolle.

Tutustu NLP-koulutuksiin tarkemmin täällä.

Mikäli haluat lisää tietoa NLP:stä ja kursseistamme tai kun haluat itsellesi henkilökohtaista NLP-valmennusta tai organisaatiollesi oman NLP-kurssin, ota yhteyttä:

info@mentaalivalmennus.fi tai p. 050 662 81